13 stycznia 2023

Zupa ziemniaczana na kościach wędzonych

Szybka i pożywna zupa na zimne dni.




Składniki:

  • kości wędzone mięsne lub żeberka wędzone
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 marchew większa
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 małe cebule
  • ok 7 średnich ziemniaków
  • 2 kiełbasy np. śląskie
  • 1 łyżka płaska majeranku
  • sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • pół łyżeczki roztartego kminku
  • ok 3-4 l wody

Wodę wlewamy do większego garnka, wkładamy wędzonkę i zaczynamy gotować na średnim ogniu. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę./kroimy w średnią kostkę wszystkie warzywa i dorzucamy do zupy. Boczek i kiełbasę również kroimy w kostkę i gotujemy dalej. Gdy mięso na kościach zmięknie, dorzucamy przyprawy ( trzeba pamiętać ze wędzonki są z natury słone- dlatego ostrożnie z solą, ). Ziemniaki w zupie mają zmięknąć i delikatnie się rozpaść, dalej mają być wyczuwalne. Jeśli zupa sie za bardzo wygotowała, dolewamy wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz