Szybka i pożywna zupa na zimne dni.
Składniki:
- kości wędzone mięsne lub żeberka wędzone
- kawałek wędzonego boczku
- 1 marchew większa
- 1 pietruszka korzeń
- 2 małe cebule
- ok 7 średnich ziemniaków
- 2 kiełbasy np. śląskie
- 1 łyżka płaska majeranku
- sól, pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki roztartego kminku
- ok 3-4 l wody
Wodę wlewamy do większego garnka, wkładamy wędzonkę i zaczynamy gotować na średnim ogniu. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę./kroimy w średnią kostkę wszystkie warzywa i dorzucamy do zupy. Boczek i kiełbasę również kroimy w kostkę i gotujemy dalej. Gdy mięso na kościach zmięknie, dorzucamy przyprawy ( trzeba pamiętać ze wędzonki są z natury słone- dlatego ostrożnie z solą, ). Ziemniaki w zupie mają zmięknąć i delikatnie się rozpaść, dalej mają być wyczuwalne. Jeśli zupa sie za bardzo wygotowała, dolewamy wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz