Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 50g cukru
- 80ml oleju
- 340g mąki pszennej
- 1 łyżka dżemu morelowego
Nadzienie:
- 2 gruszki
- 1 łyżka cukru
Beza:
- 1 białko
- 80 g cukru
- 1 łyżka dżemu morelowego
Składniki na ciasto łączymy ze sobą dzielimy na pół. Jedną połówką wyklejamy formę do tarty ( średnica 20-21 cm). Gruszki dojrzałe obieramy, ścieramy na grubych oczkach. W rondelku dusimy gruszki z cukrem, do wyparowania soku. Surowe ciasto, którym wyłożyliśmy dno smarujemy dżemem morelowym. Nakładamy następnie nadzienie lekko wystudzone na warstwę dżemu.
Przykrywamy kolejną rozwałkowaną połówkę. Na koniec ubijamy białko na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż masa będzie lśniąca i śnieżnobiała, dodajemy do białka łyżkę dżemu i wylewamy na ciasto. Całość pieczemy ok 35 min w temperaturze 180 stopni C ( góra-dół, piętro środkowe).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz