13 listopada 2023

Ciasto gruszkowe z dżemem morelowym.

 


Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 80ml oleju
  • 340g mąki pszennej
  • 1 łyżka dżemu morelowego

Nadzienie:

  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru

Beza:

  • 1 białko
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka dżemu morelowego

Składniki na ciasto łączymy ze sobą dzielimy na pół. Jedną połówką wyklejamy formę do tarty ( średnica 20-21 cm). Gruszki dojrzałe obieramy, ścieramy na grubych oczkach. W rondelku dusimy gruszki z cukrem, do wyparowania soku. Surowe ciasto, którym wyłożyliśmy dno smarujemy dżemem morelowym. Nakładamy następnie nadzienie lekko wystudzone na warstwę dżemu.

Przykrywamy kolejną rozwałkowaną połówkę. Na koniec ubijamy białko na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż masa będzie lśniąca i śnieżnobiała, dodajemy do białka łyżkę dżemu i wylewamy na ciasto. Całość pieczemy ok 35 min w temperaturze 180 stopni C ( góra-dół, piętro środkowe).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz