13 stycznia 2023

Brownie z masą daktylową

 




Składniki:


Brownie:

  • 250 g czekolady gorzkiej 75%
  • 200g masła temp pokojowa
  • 3/4 cukru białego lub brązowego
  • 3 duże jajka ( lub 4 mniejsze) temp pokojowa
  • 120g mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (niskie brownie forma30x23, trochę wyższe 24x24)

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, gdy się całość rozpuści dorzucamy cukier, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie mieć temperaturę pokojowa dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy tez sól, esencje waniliową, sodę i na koniec mąkę. Ciasto powinno mieć trochę lżejszą konsystencje niż śmietana 18%. Wylewamy do formy i pieczemy ok 35 min na środkowej pozycji w piecu bez termoobiegu. Na wierzchu powinna pojawić się skorupka, a środek powinien być wilgotny, ale dopieczony. Po upieczeniu wyciągamy od razu z formy i studzimy na kratce.

Masa z daktyli:

  • 200g daktyli bez pestek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 2 łyżki mleka


Daktyle suszone można wcześniej w mleku namoczyć, nie jest to jednak konieczne. Daktyle z mlekiem i śmietaną blendujemy na gładko, dodajemy cukru pudru ( można pominąć) i śmietanę. Masę wykładamy na brownie i gotowe do kosztowania. Najlepiej jednak smakuje na 2 dzień.


\\





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz