12 lutego 2024

Carpaccio z buraka

 



Składniki:

  • Ok 2-3 średnie ugotowane buraczkami
  • 2 garści rukoli
  • pokruszona fera
  • garść pestek z dyni
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Buraki tniemy w cienkie plastry przy użyciu mandolinie do warzyw. Układamy na dużym talerzu w koło. Na środek kładziemy rukolę, kruszymy fetę. Z oleju, octu i miodu tworzymy dresing i podlewamy nim warzywa. Pestki dyni prażymy przez chwile na suchej patelni, wrzucamy na wierzch carpaccio.

Uwaga: rukola gorzknieje jeśli połączymy ją z oliwą z oliwek, warto wybierać oleje o neutralnym smaku: rzepak, olej lniany lub z pestek winogron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz