Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kakao
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 180g masła temp pokojowa
- 1,5 szklanki cukru brązowego
- 3 duże jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki rozpuszczonej kawy
- w 1/2 szklanki gorącej wody
Tortownice o rozmiarze 21-22 cm smarujemy masłem, wysypujemy mąkę i wykładamy dno papierem do pieczenia. Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 1/2 gorącej wody- studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładko ,dodajemy partiami cukier, ubijamy dalej, dodajemy po 1 jajku, obniżamy obroty miksera i miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy przesianą mąkę, kakao, sodę i sól. Mieszamy i dolewamy maślankę, znów mieszamy i na koniec wanilię z kawa. Ciasto wychodzi ciężkie, dlatego warto upiec 2 blaty osobne z tej ilości masy.
Masa:
- 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
- 1 łyżka rozpuszczonej kawy
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 250g mascarpone
Zagotowujemy 1 szklankę śmietany do pierwszego zabulgotania. Wylewamy na kakao i rozpuszczoną kawę. Dodajemy resztę śmietanki i cukier. Wkładamy ostygnięte do lodówki na 2h. Po tym czasie ubijamy mascarpone i dodajemy partiami śmietankę, ubijamy dalej. Smarujemy pierwszy blat połową kremu, zamykamy drugim blatem i górę również smarujemy resztą kremu. Wierzch można wysypać wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz