Składniki:
- ok 300-400 g boczniaków
- panko 200 g
- 1 jajko
- 1 szklanka mąka
- 1 szklanka mleka
- pół łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
- szczypta czosnku w proszku
- pół łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Boczniaki delikatnie myjemy, suszymy na papierowym ręczniku i kroimy w drobniejsze części. Z mąki, mleka i jajka robimy ciasto na naleśniki. Powinno być dość gęste, by dobrze oblepiło boczniaka. Doprawiamy masę papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Boczniaki najpierw obtaczamy w cieście naleśnikowym, a później w panierce panko. Smażymy w głębokim tłuczku do zarumienienia. Doskonale pasuje do chrupiącego boczniaka, sos słodko-kwaśny lub sos tzatziki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz