25 lutego 2023

Boczniaki w panko

 

Składniki:
  • ok 300-400 g boczniaków
  • panko 200 g
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąka
  • 1 szklanka mleka
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • szczypta czosnku w proszku
  • pół łyżeczki soli 
  •  pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Boczniaki delikatnie myjemy, suszymy na papierowym ręczniku i kroimy w drobniejsze części. Z mąki, mleka i jajka robimy ciasto na naleśniki. Powinno być dość gęste, by dobrze oblepiło boczniaka. Doprawiamy masę papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Boczniaki najpierw obtaczamy w cieście naleśnikowym, a później w panierce panko. Smażymy w głębokim tłuczku do zarumienienia. Doskonale pasuje do chrupiącego boczniaka, sos słodko-kwaśny lub sos tzatziki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz