Składniki:
- 2 szklanki owsianki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
dodatki:
- orzechy: pistacje, włoskie, brazylijskie, migdały makadamia, wiórki kokosowe, orzechy pekan
- nasiona: sezam, chia, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane
- owoce suszone: morele, żurawina, rodzynki, suszone jabłka, banany, pomelo, ananas, skórka pomarańczowa, gojia, suszona morwa, śliwka suszona
Mieszać można dowolnie, robiąc granolę z ulubionych składników
Owsiankę mieszamy z olejem, solą. Miód i cukier mieszamy z nasionami. Później łączymy razem. Orzechy kroimy drobniej i szczególnie zwracamy uwagę na skorupki, by ich nie było i dorzucamy do mieszanki. Na blaszce z pieca rozkładamy papier do pieczenia i wstawiamy z masą do rozgrzanego pieca do 120 stopni C. Obniżamy do 100 stopni góra-dół i prażymy ok. 1,5 h mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcecie użyć świeży owoców, to drobno je kroimy ( z bananów robimy papkę) i wrzucamy do masy podstawowej i do pieca, natomiast te suszone dorzucamy dokładnie na 5 min przed końcem prażenia. Po wyjęciu ostrożnie je łamiemy i przechowujemy w szczelnym słoiku. Kawałeczki czekolady dorzucamy, gdy granola trochę ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz