23 lutego 2023

Granola domowa

 


Składniki:

  • 2 szklanki owsianki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli


dodatki:

  • orzechy: pistacje, włoskie, brazylijskie, migdały makadamia, wiórki kokosowe, orzechy pekan 
  • nasiona: sezam, chia, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane
  • owoce suszone: morele, żurawina, rodzynki, suszone jabłka, banany, pomelo, ananas, skórka pomarańczowa, gojia, suszona morwa, śliwka suszona

Mieszać można dowolnie, robiąc granolę z ulubionych składników

Owsiankę mieszamy z olejem, solą. Miód i cukier mieszamy z nasionami. Później łączymy razem. Orzechy kroimy drobniej i szczególnie zwracamy uwagę na skorupki, by ich nie było i dorzucamy do mieszanki. Na blaszce z pieca rozkładamy papier do pieczenia i wstawiamy z masą do rozgrzanego pieca do 120 stopni C. Obniżamy do 100 stopni góra-dół i prażymy ok. 1,5 h mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcecie użyć świeży owoców, to drobno je kroimy ( z bananów robimy papkę) i wrzucamy do masy podstawowej i do pieca, natomiast te suszone dorzucamy dokładnie na 5 min przed końcem prażenia. Po wyjęciu ostrożnie je łamiemy i przechowujemy w szczelnym słoiku. Kawałeczki czekolady dorzucamy, gdy granola trochę ostygnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz