21 lutego 2023

Tagliatelle z dynią piżmową i boczkiem

 

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść startego parmezanu
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron tagliatelle
  • 100g boczku
  • 1 szklanka bulionu


Dynie przekrajany na pół, wyciągamy nasiona i włókna. Wkładamy ząbki czosnku ( nie obrane) do otworów, podlewamy dynie oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na pakowaniu. Gdy dynia zmięknie, wydrążamy miąższ do miski, wyciskamy czosnek do dyni i blendujemy na gładko. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek. Po ok7 min dolewamy pulpę dyniową, podlewamy bulionem, dosypujemy starty parmezan i przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok 5 min. Do sosu wrzucamy świeżo ugotowany makaron, podlewamy też chochlą wody spod makaronu. Całość mieszamy. Podajemy zaraz po ugotowaniu, obficie posypując parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz