Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 2 duże ząbki czosnku
- garść startego parmezanu
- oregano
- sól i pieprz do smaku
- makaron tagliatelle
- 100g boczku
- 1 szklanka bulionu
Dynie przekrajany na pół, wyciągamy nasiona i włókna. Wkładamy ząbki czosnku ( nie obrane) do otworów, podlewamy dynie oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na pakowaniu. Gdy dynia zmięknie, wydrążamy miąższ do miski, wyciskamy czosnek do dyni i blendujemy na gładko. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek. Po ok7 min dolewamy pulpę dyniową, podlewamy bulionem, dosypujemy starty parmezan i przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok 5 min. Do sosu wrzucamy świeżo ugotowany makaron, podlewamy też chochlą wody spod makaronu. Całość mieszamy. Podajemy zaraz po ugotowaniu, obficie posypując parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz