Z tej porcji powinny wyjść 3 l słoiki z małymi ogórkami. Trzeba pamiętać o nowych zakrętkach- wtedy mamy pewność, że ogórki się nie popsują.
Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków konserwowych
- 6 szklanek wody(250ml)
- szklanka cukru
- 2 łyżki stołowe soli kamiennej (bez jodu)
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 mała cebula
- ok 6 ząbków czosnku
- 6-7 łyżek gorczycy
- mały korzeń chrzanu
- koper z kwiatostanami (2-3 gałązki)
Uwaga! Jeśli ogórki macie większe trzeba podwoić zalewę, ponieważ wyjdzie więcej słoików.
Dobrze wyparzone słoiki napełniamy umytymi ogórkami. Wkładamy do środka łodygi kopru, po małym kawałku chrzanu, po 2 ząbki czosnku. Cebulę kroimy w piórka. Z podanych składników robimy zalewę :wkładamy do niej przyprawy, cebulę, cukier, gorczycę, sól, liścia, ziele i gotujemy przez chwilę do rozpuszczenia cukru. Zalewa ma być gorąca, ale nie ma wrzeć. Zalewamy nią ogórki, Obcieramy do suchego brzegi słoika i zakręcamy mocno. Gotujemy na ścierce w szerokim gazre ok 20 min. Ogórki mają przybrać barwę tych konserwowych. Wyjmujemy, odwracamy dnem do góry i zostawiamy tak do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz