9 października 2023

Ogórki konserwowe

 

Z tej porcji powinny wyjść 3 l słoiki z małymi ogórkami. Trzeba pamiętać o nowych zakrętkach- wtedy mamy pewność, że ogórki się nie popsują.

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków konserwowych
  • 6 szklanek wody(250ml)
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki stołowe soli kamiennej (bez jodu)
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 mała cebula
  • ok 6 ząbków czosnku
  • 6-7 łyżek gorczycy
  • mały korzeń chrzanu
  • koper z kwiatostanami (2-3 gałązki)

Uwaga! Jeśli ogórki macie większe trzeba podwoić zalewę, ponieważ wyjdzie więcej słoików.

Dobrze wyparzone słoiki napełniamy umytymi ogórkami. Wkładamy do środka łodygi kopru, po małym kawałku chrzanu, po 2 ząbki czosnku. Cebulę kroimy w piórka. Z podanych składników robimy zalewę :wkładamy do niej przyprawy, cebulę, cukier, gorczycę, sól, liścia, ziele i gotujemy przez chwilę do rozpuszczenia cukru. Zalewa ma być gorąca, ale nie ma wrzeć. Zalewamy nią ogórki, Obcieramy do suchego brzegi słoika i zakręcamy mocno. Gotujemy na ścierce w szerokim gazre ok 20 min. Ogórki mają przybrać barwę tych konserwowych. Wyjmujemy, odwracamy dnem do góry i zostawiamy tak do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz