10 października 2023

Kiełbasa czabajska w stylu węgierskim

 



Przepis na 2,5 kg mięsa

  • 1/3 części golonki
  • 1/3 łopatki
  • 1/3 boczku surowego
  • 5 dkg ( papryka suszona słodka i ostra 50:50) najlepiej oryginalna węgierska
  • 2,5 dkg pieprzu mielonego
  • 5 dkg soli
  • 2,5 dkg kminku
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 średnia główka czosnku
  • pół szklanki lodowatej wody
  • cienkie jelita do kiełbasy


Mięso mielimy na średnich oczkach (6mm), rozkładamy na płasko i nacieramy rozgniecionym czosnkiem, na to wysypujemy paprykę w proszku, kminek, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy razem. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy.

Jeśli robimy ją w stylu węgierskim to wędzimy ją na drzewie bukowym 3-5 dni w temp 20 stopni C. Później suszymy ok 4-6 tyg w temp otoczenia 18 stopni C z wilgotnością 90-92 %.

Jeśli robimy tradycyjnie to wędzimy 55-60 stopni C do uzyskania ładnego koloru. Parzymy kiełbasę w temperaturze 72-75 stopniach C, w środku ma mieć 68 stopni C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz