Wilgotny, bez spodu, mocno kremowy. Przyjmuje zapachy lodówki dlatego warto go przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Składniki:
- 600g sera z wiaderka ( wysoka jakość) lub serka Philadelphia (temp pokojowa)
- 1 łyżka mąki 00
- 1 otarta skórka z cytryny
- 150g cukru
- 300ml śmietanki 30 %
- szczypta soli
- 4 jajka średnie (temp pokojowa)
- 150 g jogurtu greckiego
Do sera wlewamy śmietanę i miksujemy razem ok 5 min. Dodajemy do sera po 1 jajku i po każdym dodaniu mieszamy, do tego cukier i kolejne 5 minut. Na koniec dorzucamy szczyptę soli, skórkę z cytryny , łyżkę mąki i jogurt.
Masę wykładamy do tortownicy o wymiarze 20 cm. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok 40 min. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 h. Ten sernik cechuje przypalona skórka na wierzchu. Podając sernik można oprószywszy górę cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz