10 października 2023

Sernik baskijski.

 



Wilgotny, bez spodu, mocno kremowy. Przyjmuje zapachy lodówki dlatego warto go przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Składniki:

  • 600g sera z wiaderka ( wysoka jakość) lub serka Philadelphia (temp pokojowa)
  • 1 łyżka mąki 00
  • 1 otarta skórka z cytryny
  • 150g cukru
  • 300ml śmietanki 30 %
  • szczypta soli
  • 4 jajka średnie (temp pokojowa)
  • 150 g jogurtu greckiego

Do sera wlewamy śmietanę i miksujemy razem ok 5 min. Dodajemy do sera po 1 jajku i po każdym dodaniu mieszamy, do tego cukier i kolejne 5 minut. Na koniec dorzucamy szczyptę soli, skórkę z cytryny , łyżkę mąki i jogurt.

Masę wykładamy do tortownicy o wymiarze 20 cm. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok 40 min. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 h. Ten sernik cechuje przypalona skórka na wierzchu. Podając sernik można oprószywszy górę cukrem pudrem.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz