Pasztetowa domowa:
Składniki:
- 1,5 kg łopatki
- 0,5 kg wątroby wieprzowej
- 0,5 kg podgardla surowego
- 4 szklanki wywaru
- sól
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- 5 łyżek kaszy manny
- pieprz drobno mielony
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela
- 1 cebula
Łopatkę i podgardle kroimy w dużą kostkę, całość mięsa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, Dodajemy do gara również liście laurowe i ziele angielskie i lekko solimy. Gdy mięso zmięknie dorzucamy pokrojoną w duże kostki wątrobę i gotujemy jeszcze ok 8-10 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Wywaru nie wylewamy, tylko przecedzamy. Kaszę zasypujemy 2 szklankami wywaru i czekamy, aż ostygnie i napęcznieje. Kolejne 2 szklanki wywaru będą potrzebne do masy pasztetowej. Mielimy całość na sitku 2mm, łącznie z kaszą i cebulą, Parzymy w temp 80-85 stopni C do 70 wewnątrz. Ok 1,5 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz