9 października 2023

Swojska pasztetowa


Pasztetowa domowa:




Składniki:

  • 1,5 kg łopatki
  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
  • 0,5 kg podgardla surowego
  • 4 szklanki wywaru
  • sól
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • 5 łyżek kaszy manny
  • pieprz drobno mielony
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela
  • 1 cebula

Łopatkę i podgardle kroimy w dużą kostkę, całość mięsa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, Dodajemy do gara również liście laurowe i ziele angielskie i lekko solimy. Gdy mięso zmięknie dorzucamy pokrojoną w duże kostki wątrobę i gotujemy jeszcze ok 8-10 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Wywaru nie wylewamy, tylko przecedzamy. Kaszę zasypujemy 2 szklankami wywaru i czekamy, aż ostygnie i napęcznieje. Kolejne 2 szklanki wywaru będą potrzebne do masy pasztetowej. Mielimy całość na sitku 2mm, łącznie z kaszą i cebulą, Parzymy w temp 80-85 stopni C do 70 wewnątrz. Ok 1,5 h.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz