Składniki:
- ser w wiaderku 1 kg
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Na spód
- paczka herbatników ciemnych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Poza tym:
ok 15 dag jagód
Mąkę i kaszę łączymy z proszkiem do pieczenia , nastepnie dodajemy do sera.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieraamy z cukrem i cukrem waniliowym.Mieszamy utarte żółtka z serem.
Wykładamy na formę ok 24 cm , rozgniecione z masłem i bułką herbatniki, a to masa serowa.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C, można dodatkowo owinąć tortownice folią aluminiową- ciepło będzie rozchodzić się równomiernie, pieczemy ok 1h. 15 min pzred końcem otwieramy piekarnik i wrzucamy na na masę serową jagody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz