7 września 2013

Gazpacho

Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodzi się z Andaluzji. Podawana jest na zimno, a powstaje głównie ze świeżych dojrzałych pomidorów.

Składniki:

  • 50 dag dojrzałych pomidorów (bez skóry)
  • 2 cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 średni ogórek zielony
  • 2 papryki czerwone
  • łyżka octu winnego
  • 1 kropka pszennego chleba bez skórki ( namoczony w wodzie i odsączony)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Można zrobić na dwa sposoby:

1. Wszystko ze sobą łączymy i miksujemy podajemy z grzankami

2. Odkładamy 1/5 pokrojonej cebuli, papryki, pomidora (oczywiście bez skóry) i ogórka, resztę miksujemy (również czosnek i namoczony chleb), a pokrojone w kostkę  pozostałe warzywa wrzucamy do tych zmiksowanych, również ozdabiamy grzankami.

Osobiście wole sposób 2.
Doskonały chłodnik na bardzo gorące dni .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz