2 listopada 2014

Browni z kremem kokosowym


Składniki:

ciasto:
  • 5 jaj
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 kopiatych łyżek maki kukurydzianej
  • 10 łyżek kakao
  • 250 g masła

Jaja ubić z żółtkami i cukrem.Masło roztopić dodać połamaną czekoladę i kakao. Połączyć wszystko i dodać mąkę kukurydzianą. Pieczemy 160-170 stopni C ok 35 min.

krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 dag wiórek kokosowych

 2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem.Dorzucamy kokos i gotujemy 20 min. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka i powoli wlewamy do masy .Masę studzimy w kąpieli z zimnej wody, gdy ostygnie wylewamy na spód. Ciasto ozdabiamy esami floresami z roztopionej czekolady. W lodówce ciasto powinno przeleżeć dobę wtedy nabiera "mocy urzędowej ".




2 komentarze:

  1. wygląda bardzo smakowicie akurat szukałam jakiegoś przepisu z kokosem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie będę pisać ,że dobre- bo to chyba oczywiste ;)

    OdpowiedzUsuń