2 listopada 2014

Keftedes - pulpety po grecku

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowo-wołowe: 0,5 kg
  • 1 cebula posiekana drobno
  • pomidory z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  0,5 łyżeczki cynamonu
  • oliwki greckie czarne garść
  • mozzarella kulka
  • 1 jajo
  • 2 kromki chleba
  • 3 łyżki oliwy z oliwek:
  • 0,5 szklanki woda
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz, oregano
  • pieprz: do smaku
  •  pół szklanki mleka
Chleb obieramy ze skórki, rwiemy na drobne części i zanurzamy w mleku. Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulką. Odciśnięty chleb, jajko szczypta soli i pieprzu dodajemy do mięsa, zagniatamy i formujemy pulpety wielkości piłki golfowej. Wrzucamy pulpety na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy, po upieczeniu  dorzucamy do nich pomidory, czosnek pokrojony w plastry i dusimy ok 5 min, dolewamy wody dusimy kolejne 15 min. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki koncentratu oraz przepołowione oliwki czarne lub zielone . Dusimy, doprawiamy, na koniec wrzucamy mozzarellę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia. Można podawać z makaronem, ryżem, a nawet z ziemniakami. Bardzo dobre :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz