Składniki:
- mielone mięso wieprzowo-wołowe: 0,5 kg
- 1 cebula posiekana drobno
- pomidory z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- oliwki greckie czarne garść
- mozzarella kulka
- 1 jajo
- 2 kromki chleba
- 3 łyżki oliwy z oliwek:
- 0,5 szklanki woda
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz, oregano
- pieprz: do smaku
- pół szklanki mleka
Chleb obieramy ze skórki, rwiemy na drobne części i zanurzamy w mleku. Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulką. Odciśnięty chleb, jajko szczypta soli i pieprzu dodajemy do mięsa, zagniatamy i formujemy pulpety wielkości piłki golfowej. Wrzucamy pulpety na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy, po upieczeniu dorzucamy do nich pomidory, czosnek pokrojony w plastry i dusimy ok 5 min, dolewamy wody dusimy kolejne 15 min. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki koncentratu oraz przepołowione oliwki czarne lub zielone . Dusimy, doprawiamy, na koniec wrzucamy mozzarellę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia. Można podawać z makaronem, ryżem, a nawet z ziemniakami. Bardzo dobre :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz