3 października 2018

Sałatka na zimę z ogórków zielonych

Ogórki wychodzą słodko-kwaśne.


Składniki:
  • 2,5 kg ogórków zielonych
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 1 koncentrat pomidorowy

Zalewa:
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy w plastry ( nie obieramy), cebulę w kostkę.Cebulę z ogórkami solimy i odstawianym na ok 2 h, później  wodę ,która się wytrąciła odlewamy. Do ogórków dodajemy koncentrat, olej, cukier, ocet i sól ( zalewa). Pasteryzujemy ok 10 min , gorące odwracamy wieczkiem do dołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz