3 października 2018

Sałatka z buraczków i papryki

Bardzo dobra w szczególności do mielonego.

Składniki
  • 1 kg buraków (średniej wielkości lub małe)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 octu winnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
Wykonanie:

   Całę buraki gotujemy ok 1h do miękkości ( czym mniejsze tym szybciej się ugotują). Obieramy ostygnięte ze skóry.Paprykę czyścimy, kroimy w drobną kostkę,cebulę kroimy również małą kostkę.  Buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy paprykę i cebulę.Cebulę i paprykę dusimy w niewielkiej ilości wody, dodajemy po ok 7 min buraczki i kolejne 10 minut dusimy. Gdy zmiękną dodajemy ocet, olej, i cukier, doprawiamy również solą i pieprzem. Chwile przesmażamy by się smaki połączyły( ok 30 min). Możemy włożyć do słoików na zimę i pasteryzować 30 min.
UWAGA:Przy buraczkach musi być dobry słoik i nowe zakrętki bo buraczki wyburzają, szkoda by przez nieszczelny słoik się wszystko zepsuło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz