2 października 2018

Ciasto z ajerkoniakiem

 Ciasto jest proste , bardzo wilgotne i naprawdę pyszne.


Składniki:
  •   pół łyżki  mąki ziemniaczanej
  •  łyżka mąki pszennej
  •   5 jajek
  •   1 szklanka  cukru pudru
  •   cukier waniliowy (może być ale nie musi)
  •   1 szklanka oleju
  •   2/3 szklanki ajerkoniaku
  •   1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  •   cukier puder do posypania ciasta 

      Jajka (temp pokojowa) ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Powoli do kogla mogla dodajemy olej (bardzo małymi porcjami bo się może ściąć), następnie adwokat.
Do ciasta  dodajemy dwie mąki i proszek do pieczenia .Całość mieszamy i wylewamy do formy na papier do pieczenia. Forma może być tortowa, keksówka, a nawet babka, ciasto jest dość płynne. Pieczemy w ok 180 stopniach C, góra-dół, ok 45 min.Ciasto powinno równomiernie wyrosnąć,
wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz