Ciasto jest proste , bardzo wilgotne i naprawdę pyszne.
Składniki:
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy (może być ale nie musi)
- 1 szklanka oleju
- 2/3 szklanki ajerkoniaku
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
Jajka (temp pokojowa) ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Powoli do kogla mogla dodajemy olej (bardzo małymi porcjami bo się może ściąć), następnie adwokat.
Do ciasta dodajemy dwie mąki i proszek do pieczenia .Całość mieszamy i wylewamy do formy na papier do pieczenia. Forma może być tortowa, keksówka, a nawet babka, ciasto jest dość płynne. Pieczemy w ok 180 stopniach C, góra-dół, ok 45 min.Ciasto powinno równomiernie wyrosnąć,
wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz