Składniki:
- 300g mrożonych lub świeżych borówek
- 200g masła (musi koniecznie masło a nie margaryna)
- 180g cukru
- 1 op cukru waniliowego ( 1 laska wanilii)
- 3 jaja
- 170 ml mleka
- 450 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodajemy cukry. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( keksówka, mała blacha). Borówki obtaczamy w mące i wrzucamy na wierzch ciasta równomiernie. Pieczemy 30 min w temp 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz