3 października 2018

Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto proste, o niezwykle maślanym smaku. Przepis doskonale sprawdzi się również do babeczek z borówkami.

Składniki:
  • 300g mrożonych lub świeżych borówek 
  • 200g masła (musi koniecznie masło a nie margaryna)
  • 180g cukru
  • 1 op cukru waniliowego ( 1 laska wanilii)
  • 3 jaja
  • 170 ml mleka
  • 450 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wykonanie:

Masło rozpuścić, dodajemy cukry. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( keksówka, mała blacha). Borówki obtaczamy w mące i  wrzucamy na wierzch ciasta równomiernie. Pieczemy 30 min w temp 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz