22 marca 2022

Boczek Kmicica

 Wychodzi soczysty i intensywny w smaku. Doskonały na ciepło i do kanapek.

 




Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka sosu worcestershire ( można pominąć)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru
  • sól do smaku ( może być sól selerowa -podkręci smak boczku)
Boczek dzielimy na 2 części. Pastą powstałą po zmieszaniu wszystkich przypraw nacieramy te 2 kawałki z każdej strony. Owijamy ciasno folią aluminiową i marynujemy ok 2 dni.  Folie zdejmujemy przed pieczeniem).

Pieczemy w temp 160 stopni C ok 1 h. Oczywiście pieczemy już bez foli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz