Blaszka 24x24 cm. Masę warto dopiero zrobić po upieczeniu biszkoptu, ponieważ masa szybko tężenie i później trudno ją rozprowadzić na biszkopcie.
Składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z łyżka soli. Dodajemy cukier partiami- białko ma lśnić. Następnie dokładamy po jednym jajku i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Do masy jajecznej ląduje przesiana mąka z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Blaszkę na dnie wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy do tzw suchego patyka 30-35 min góra-dół w temp 180 stopni C.
Masa:
- 500 g śmietany 18% gęstej
- 200g białej czekolady
- 2 op śnieżki
- 200g wiórek kokosowych
- garstka migdałów do ozdoby
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Śmietanę mieszamy z płynną czekoladą, wsypujemy 2 śnieżki. Miksujemy. Na koniec wrzucamy wiórki kokosowe.
Śmietanę mieszamy z płynną czekoladą, wsypujemy 2 śnieżki. Miksujemy. Na koniec wrzucamy wiórki kokosowe.
Biszkopt dzielimy na pół.
Na pierwsza część dajemy 3/4 masy. Przykrywamy drugim blatem- na to resztka masy i uprażone migdały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz