22 marca 2022

Ciasto Biała Dama, Rafaello

 Blaszka 24x24 cm. Masę warto dopiero zrobić po upieczeniu biszkoptu, ponieważ masa szybko tężenie i później trudno ją rozprowadzić na biszkopcie.

 



Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z łyżka soli. Dodajemy cukier partiami- białko ma lśnić. Następnie dokładamy po jednym jajku i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Do masy jajecznej ląduje przesiana mąka z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Blaszkę na dnie wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy do tzw suchego patyka 30-35 min góra-dół w temp 180 stopni C.

Masa:
  • 500 g śmietany 18% gęstej
  • 200g białej czekolady
  • 2 op śnieżki
  • 200g wiórek kokosowych
  • garstka migdałów do ozdoby

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 
Śmietanę mieszamy z płynną czekoladą, wsypujemy 2 śnieżki. Miksujemy. Na koniec wrzucamy wiórki kokosowe. 

Biszkopt dzielimy na pół.
Na pierwsza część dajemy 3/4 masy. Przykrywamy drugim blatem- na to resztka masy i uprażone migdały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz