29 listopada 2023

Jajka po turecku


Składniki na 1 osobę:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • pól łyżeczki chilli w płatkach
  • szczypta papryki wędzonej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • świeży koperek 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • szczypta skórki cytrynowej
  • łyżka masła


 Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i skórką z cytryny. Masło rozpuszczamy z wędzoną papryką, chilli ( ma powstać czerowno- pomarańczowy tłuszcz). W wysokim garnku gotujemy wodę, wlewamy do niej ocet i gdy pojawią sie bąbelki mieszamy, tworząc wir. Jajko rozbijamy ( tak by się nie rozwaliło) i delikatnie kładziemy na wir, czekamy ok 2 min by białko się ścieło, a żółtko było płynne i kładziemy ciepłe na jogurt. Z drugim jajkiem postepujemy tak samo. Całość posypujemy koperkiem i zalewamy kolorowym tłuszczem, solimy i pieprzymy. Można podać z cebulą czerwoną marynowaną. Najlepiej jajka po turecku smakuja z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz