- 2 jajka
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz
- pól łyżeczki chilli w płatkach
- szczypta papryki wędzonej
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- świeży koperek
- 2 małe ząbki czosnku
- szczypta skórki cytrynowej
- łyżka masła
Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i skórką z cytryny. Masło rozpuszczamy z wędzoną papryką, chilli ( ma powstać czerowno- pomarańczowy tłuszcz). W wysokim garnku gotujemy wodę, wlewamy do niej ocet i gdy pojawią sie bąbelki mieszamy, tworząc wir. Jajko rozbijamy ( tak by się nie rozwaliło) i delikatnie kładziemy na wir, czekamy ok 2 min by białko się ścieło, a żółtko było płynne i kładziemy ciepłe na jogurt. Z drugim jajkiem postepujemy tak samo. Całość posypujemy koperkiem i zalewamy kolorowym tłuszczem, solimy i pieprzymy. Można podać z cebulą czerwoną marynowaną. Najlepiej jajka po turecku smakuja z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz