Składniki
- 200g wiórek kokosowych
- 5 białek M
- 6 łyżek +4 łyżki cukru
- 80g masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- tabliczka czekolady w foli bez sreberka ( ja kupuje deserowe w lidlu)
- szczypta soli
Masło rozpuszczamy z 6 łyżkami cukru na malutkim ogniu. Odstawiamy studzimy, później wrzucamy całe wiórki i mieszamy. Białka ubijamy ze solą na sztywno, dokładamy 4 łyżki cukru i ubijamy do momentu, aż masa będzie biała i lśniąca, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do białek dorzucamy kokosu i mieszamy. Gałkownicą do lodów lub dużą łyżką układamy kopczyki w odległości od siebie. Pieczemy w 180 stopniach ok 16-18 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę podgrzewamy ok 30-40 s w mikrofali do postaci płynnej, odcinamy mały kawałek rogu i wylewamy esy floresy na nasze kokosanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz