Składniki:
- 400g mięsa mielonego dobrego gatunku ( od szynki, łopatki chudej)
- 2 ogórki konserwowe
- 2 garści tartego żółtego sera
- 1 cebula czerwona
- pół główki sałaty lodowej
- 2 garści cebulki prażonej
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- niewielką ilość srirachy
- pieprz
- sól
- papryka w proszku
- oregano
- czosnek granulowany
Mięso mielone podsmażmy na patelni z niewielką ilością oleju, doprawiamy wymienionymi przyprawami, dusimy tak by się nie przypaliło. Odsączamy je po usmażeniu na ręczniku papierowym. Cebule i ogórka kroimy w kostkę. Ser trzemy na dużych oczkach, a sałatę w paseczki. Majonez mieszamy z ketchupem i srirachą, doprawiamy przyprawami.
Na spód szklanej miski układamy mięso, zalewamy 2-3 łyżkami sosu, na to kładziemy cebule i kolejno ogórka. Smarujemy resztą sosu, wykładamy ser, następnie prażoną cebulkę i całość przykrywamy sałatą lodową. Warto sałatkę chwilę schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz