5 marca 2024

Sałatka burgerowa

 


Składniki:

  • 400g mięsa mielonego dobrego gatunku ( od szynki, łopatki chudej)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 garści tartego żółtego sera
  • 1 cebula czerwona
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 garści cebulki prażonej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • niewielką ilość srirachy
  • pieprz
  • sól
  • papryka w proszku
  • oregano
  • czosnek granulowany


Mięso mielone podsmażmy na patelni z niewielką ilością oleju, doprawiamy wymienionymi przyprawami, dusimy tak by się nie przypaliło. Odsączamy je po usmażeniu na ręczniku papierowym. Cebule i ogórka kroimy w kostkę. Ser trzemy na dużych oczkach, a sałatę w paseczki. Majonez mieszamy z ketchupem i srirachą, doprawiamy przyprawami.

Na spód szklanej miski układamy mięso, zalewamy 2-3 łyżkami sosu, na to kładziemy cebule i kolejno ogórka. Smarujemy resztą sosu, wykładamy ser, następnie prażoną cebulkę i całość przykrywamy sałatą lodową. Warto sałatkę chwilę schłodzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz