7 marca 2024

Pasta wiosenna, makaron z warzywami

 


Składniki na 2-3 osoby

  • 2 szklanki bulionu
  • 1 pierś pojedyncza z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 3 pomidory bez skóry lub pomidory z puszki w całości
  • 1 czerwona papryka
  • pół opakowania makaronu penne, rigatoni lub innego który lubicie
  • pół szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 2 małe cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1/3 śmietanki 30% - można też dodać jogurt grecki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • szczypt czerwonej papryki
  • szczypta oregano

Cebule,czosnek i pierś kroimy w kostkę i przesmażamy je na maśle w dużym rondlu lub patelni. Marchewkę tniemy w zapałeczki (julienne), paprykę i cukinię (bez nasion) w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki. Tak przygotowane warzywa dorzucamy na do cebuli, dusimy przez chwile, dokładamy pomidory bez skóry pokrojone w kostkę ( bez nasion). Podlewamy bulionem doprawiamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy chochelkę wody spod makaronu. Do warzyw wrzucamy makaron, dolewamy wodę makaronowa, jeśli bulion trochę wyparował, dolewamy śmietanki i podsypujemy parmezanem. Powinien stworzyć się fajny sosik.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz