To danie to majstersztyk, doskonałe, delikatne i ekskluzywne. Dla tych, którzy uwielbiają połączenie smaku szpinaku i łososia, będzie to uczta bogów :)
Składniki:
- łosoś wędzony 200g
- makaron penne durum( pióra)
- świeży szpinak ok 200 g
- ok 3 łyżki śmietany 18 %
- masło ok 1-2 łyżki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Szpinak blanszujemy ( zanurzamy na chwilę we wrzątku ,a później przelewamy zimną wodą), następnie tniemy lub szarpiemy na drobniejsze kawałki szpinak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek ( uważamy by nie przypalić), następnie dodajemy szpinak . Po 5 min do szpinaku wlewamy śmietanę i posiekanego na kawałeczki łososia.Gdy łosoś zblednie dodajemy wcześniej ugotowane pióra. Makaron musi zrobić się ciepły. Najlepiej smakuje na świeżo.
jeśli ktoś lubi szpinak i łososia to będzie dla niego jedzeniowe must have :)
OdpowiedzUsuńFatyczne samo danie wygląda bardzo smacznie i muszę powiedzieć, że ja również uwielbiam łososia w każdej postaci. Tym bardziej, że jak jeszcze zamówię go z https://mowisalmon.pl/produkty/ to wtedy wiem, że będzie to pyszne danie z rybką.
OdpowiedzUsuń