28 listopada 2013

Pióra z łosiosiem wędzonym i młodym szpinakiem



To danie to majstersztyk, doskonałe, delikatne i ekskluzywne. Dla tych, którzy uwielbiają połączenie smaku szpinaku i łososia, będzie to uczta bogów :)

Składniki:

  • łosoś wędzony 200g
  • makaron penne durum( pióra)
  • świeży szpinak ok 200 g
  • ok 3 łyżki śmietany 18 %
  • masło ok 1-2 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Szpinak blanszujemy ( zanurzamy na chwilę we wrzątku ,a później przelewamy zimną wodą), następnie tniemy lub szarpiemy na drobniejsze kawałki szpinak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek ( uważamy by nie przypalić), następnie dodajemy szpinak . Po 5 min do szpinaku wlewamy śmietanę i posiekanego na kawałeczki łososia.Gdy łosoś zblednie dodajemy wcześniej ugotowane pióra. Makaron musi zrobić się ciepły. Najlepiej smakuje na świeżo.



2 komentarze:

  1. jeśli ktoś lubi szpinak i łososia to będzie dla niego jedzeniowe must have :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fatyczne samo danie wygląda bardzo smacznie i muszę powiedzieć, że ja również uwielbiam łososia w każdej postaci. Tym bardziej, że jak jeszcze zamówię go z https://mowisalmon.pl/produkty/ to wtedy wiem, że będzie to pyszne danie z rybką.

    OdpowiedzUsuń