3 kwietnia 2023

Mazurek chałwowy

 


Według historyków mazurek przywędrował do Polski z Turcji, dlatego w te święta postawiłam na smak tureckiej chałwy.


Składniki:

  • ciasto kruche:
  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  •  szczypta soli

Masa z chałwy:

  • 200g chałwy
  • 100g śmietany 36%
  • 100g czekolady deserowej lub białej


Mąkę przesiewamy , dodajemy zimne masło, sól, cukier puder i żółtko. Zagniatamy całość zwijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki by ciasto się schłodziło. Po tym czasie wykładamy dno i boki formy do tarty ciastem, z reszty można zrobić falbanę i porobić rowki widelcem ( nie jest to konieczne). Pieczemy ok 25 min bez termoobiegu w temp 180 stopni C.

Wyjmujemy i studzimy.

Chałwę rozdrabniamy blenderem, w drugiej misce należy ubić śmietanę na gęsto i delikatnie przełożyć do chałwy, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wystudzoną łączymy do masą. Masę wlewamy na wystudzone ciasto kruche. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Ozdabiamy wiórkami czekoladowymi, całymi migdałami i morelami suszonymi lub owocami kandyzowanymi.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz