Według historyków mazurek przywędrował do Polski z Turcji, dlatego w te święta postawiłam na smak tureckiej chałwy.
Składniki:
- ciasto kruche:
- 200g mąki
- 120g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa z chałwy:
- 200g chałwy
- 100g śmietany 36%
- 100g czekolady deserowej lub białej
Mąkę przesiewamy , dodajemy zimne masło, sól, cukier puder i żółtko. Zagniatamy całość zwijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki by ciasto się schłodziło. Po tym czasie wykładamy dno i boki formy do tarty ciastem, z reszty można zrobić falbanę i porobić rowki widelcem ( nie jest to konieczne). Pieczemy ok 25 min bez termoobiegu w temp 180 stopni C.
Wyjmujemy i studzimy.
Chałwę rozdrabniamy blenderem, w drugiej misce należy ubić śmietanę na gęsto i delikatnie przełożyć do chałwy, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wystudzoną łączymy do masą. Masę wlewamy na wystudzone ciasto kruche. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Ozdabiamy wiórkami czekoladowymi, całymi migdałami i morelami suszonymi lub owocami kandyzowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz