18 listopada 2014

Zapiekanka warzywna

Doskonały dodatek obiadowy, ale również jako odrębne danie- smaczne, proste...

Składniki na 2 porcje :
  • cukinia średnia
  • bakłażan średni
  • 1 pomidor ( dobrze sprawdzi się lima)
  • kulka mozzarelli
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta chili
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy  z  oregano, solą i pieprzem na oliwie, aż się zarumieni.Warzywa kroimy w cienkie plastry, bakłażana podsmażamy na patelni gilowej i studzimy. Na spód naczynia rzucamy posmażony czosnek i cebulę, na to układamy na przemiennie bakłażan, cukinie, plaster mozzarelli, pomidora do wytracenia produktów, całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. ?Pieczemy ok 30- 40  min w temp 180 stopni C. Zapiekanka ma się delikatnie zarumienić , a warzywa ładnie puścić sok, który w ostateczności wyparuje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz