Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 150 g boczku (wędzonego lub pancetty- w wersji polskiej może być chude podgardle)
- 1 całe jajko
- 1 żółtka
- 50 ml słodkiej śmietany (18% lub 30%) ok 3 łyżki
- 50 g parmezanu lub pecorino
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu, wybierajcie te makarony , które powstały z semoliny- danie będzie na pewno zdrowsze, a sam makaron zachowa ładny kształt. Boczek lub podgardle kroimy w kostkę i obsmażamy w głębokiej patelni po ok 5 min wrzucamy porojony w plastry czosnek i dalej dusimy. Jaja, śmietanę oraz parmezan należy roztrzepać ze sobą i dodać soli i pieprzu. Do boczku wrzucamy przecedzony, ugotowany makaron. NIE PRZELEWAMY GO ZIMNĄ WODĄ! Wlewamy na patelnie masę jajeczną i wszystko energicznie mieszamy do zgęstnienia. Jemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz