9 grudnia 2014

Spagetti Carbonara

Carbonara w oryginalnej wersji jest prostym, klasycznym daniem włoskim. Oczywiście makaron powinien być spaghetti lub tagliatelle, ja wolę zawsze z małymi  Conchiglie  (muszelkami)- dlatego na zdjęciu moja wersja.


Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku (wędzonego lub pancetty- w wersji polskiej może być chude podgardle)
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtka
  • 50 ml słodkiej śmietany (18% lub 30%) ok 3 łyżki
  • 50 g parmezanu lub pecorino
  • szczypta świeżo zmielonego  czarnego pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól


Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu, wybierajcie te makarony , które powstały z semoliny- danie będzie na pewno zdrowsze, a sam makaron zachowa ładny kształt. Boczek lub podgardle kroimy w kostkę i obsmażamy w głębokiej patelni po ok 5 min wrzucamy porojony w plastry czosnek i dalej dusimy. Jaja, śmietanę oraz parmezan należy roztrzepać ze sobą i dodać soli i pieprzu. Do boczku wrzucamy przecedzony, ugotowany makaron. NIE PRZELEWAMY GO ZIMNĄ WODĄ! Wlewamy na patelnie masę jajeczną i wszystko energicznie mieszamy do zgęstnienia. Jemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz