18 listopada 2014

Leche Frita (smażone mleko)

Przepis pochodzi z KWESTII SMAKU.

Leche Frita to zdumiewająco-delikatny hiszpański deser mleczny, przypomina w smaku polską leguminę. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po upieczeniu . Łatwość wykonania i niski koszt składników, działa tylko na korzyść  smażonego mleka.




Składniki:
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka
  • esencja waniliowa
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • bułka tarta
  •  cukier puder wymieszany z cynamonem


Gotujemy budyń: mąkę ziemniaczaną mieszamy z jedną szklanką mleka,do powstałej mieszanki wlewamy pozostałe 2 szklanki mleka, cukier, esencje waniliową. Mieszamy na wolnym ogniu,  nieprzerwanie do uzyskania gęstego budyniu. Przelewamy budyń do płaskiego, równego pojemnika i przykrywamy folią spożywczą. Budyń powinien spędzić noc w lodówce. gęstą masę kroimy na kwadraty ok 2cm na 2 cm. Każdy kwadrat obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Kostki smażymy na patelni w głębokim oleju. Na ręczniku papierowym odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cynamonowym cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz