Leche Frita to zdumiewająco-delikatny hiszpański deser mleczny, przypomina w smaku polską leguminę. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po upieczeniu . Łatwość wykonania i niski koszt składników, działa tylko na korzyść smażonego mleka.
Składniki:
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mleka
- esencja waniliowa
- pół szklanki cukru
- jajko
- bułka tarta
- cukier puder wymieszany z cynamonem
Gotujemy budyń: mąkę ziemniaczaną mieszamy z jedną szklanką mleka,do powstałej mieszanki wlewamy pozostałe 2 szklanki mleka, cukier, esencje waniliową. Mieszamy na wolnym ogniu, nieprzerwanie do uzyskania gęstego budyniu. Przelewamy budyń do płaskiego, równego pojemnika i przykrywamy folią spożywczą. Budyń powinien spędzić noc w lodówce. gęstą masę kroimy na kwadraty ok 2cm na 2 cm. Każdy kwadrat obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Kostki smażymy na patelni w głębokim oleju. Na ręczniku papierowym odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cynamonowym cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz