11 lutego 2013

Lamingtony







 Kostki kokosowe

Ciastka często kojarzone z weselami, znikają nawet szybciej niż wytworne serowce .


Składniki na ciasto:

45 dag mąki
3 jajka
1/3 kostki margaryny
25 dag cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
3/4 szklanki mleka
aromat waniliowy lub rumowy( kilka kropelek) 
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

kostka masła( margaryna też będzie dobra)
szklanka mleka
szklanka cukru
5 dag kakao
kieliszek rumu lub wódki
30 dag wiórków kokosowych ( zawsze lepiej mieć więcej na zapasie)

Jaja ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojona margarynę i dobrze utrzeć( jeśli się zważy to nie należy się przejmować i dalej robić swoje). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.ciasto wychodzi dość gęste.Wylewamy na  dużą brytfankę wyłożona papierem do pieczenie i pieczemy przez 20 min w temp 160-180 stopni.

W miedzy czasie zagotowujemy wszystkie produkty na polewę i zostawiamy do ostygnięcia.
Z upieczonego ciasta wycinamy kwadraciki 3 cm na 3cm i przy pomocy dwóch widelcy moczymy w polewie ,a następnie obtaczamy w kokosie. Najlepsze są na drugi dzień :)
Próbowałam kilka przepisów na lamingtony, ten jest tym idealnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz