7 stycznia 2022

Sernik mozaikowy, sernik łaciaty

 Pyszny sernik, nie za wysoki, ale smak rekompensuje wszystko. Blaszka kwadratowa 24x24 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyrawiamy kruche ciasto, dzielimy na 2 częśći- 1 mniejszą od drugiej. Ta większa część jest przeznaczona na spód, wylożony papierem do pieczenia, mniejsza na górę ciasta.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 budyń
  • 10 dag masła roztopionego
Łączymy wszystkie składniki bez kakao. Dzielimy masę pół ( czasami białej robię jednak więcej). i do jednej części dodajemy kakao. Na wyłożony spód surowym ciastem kruchym, wylewamy najpierw  chochelkę masę białą, do środka- chochle masę ciemną, czekamy aż się masy trochę rozpłyną i znów masa jasna i ciemna, i tak do skoczenia się obu mas. Na koniec ostrym nożem od środka blachy do krańców ciągniemy po masie ( tak jak na zdjęciu poniżej). Trochę tak jak wzorek na paznokciach. Kruszymy na masę serową resztkę kruchego ciasta i pieczemy 1h w temp 170 stopni C. Studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz