7 stycznia 2022

Wieprzowina szarpana

Tak przygotowane mięso idealnie sprawdza się na obiad, do hamburgerów oraz zawijane w tortille.



 Składniki:

  • 1 kg łopatki lub karczku
  • duża cebula
  • 8 ząbków czosnku

Marynata
  • ketchup pikantny ok pół szklanki
  • musztardy 2 łyżki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • sos worcestershire 1 łyżka ( można podmienić na sos sojowy)

Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plastry układamy na brytfance wokół mięsa i zalewamy marynatą, tak pieczemy ok 6 h w 115 stopniach C. Odwracamy mięso co 2 h . Po 5 h  widelcem szarpiemy mięso  i mieszamy z resztkami sosu. Pieczemy dalej 1h.

Tak wykonane mięso jest soczyste i ma doskonały smak, ale czas pieczenia potrafi dobić. 
Szybszą formą jest upieczenie ok 2 h w rękawie do pieczenia, otworzenie po tych 2 h worka i kolejne pieczenie jeszcze 1h , tu jednak temp musi być wyższa 180 stopni w pierwszej fazie, 160 stopni 2 faza.

By mięso było idealne, musi być też dobrej jakości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz