Przepis przetłumaczony z włoskich stron. Tortownica 24 cm
- 300g mąki
- 300 g cukru
- 1 cała pomarańcza
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomarańcze należy sparzyć przed użyciem, następnie kroimy drobno ze skórą.Miksujemy pomarańcze z mlekiem.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy roztrzepane jajka i koktajl pomarańczowy, na koniec wlewamy olej.
Łączymy wszystko ze sobą i wylewamy masę do formy.
Pieczemy 180 stopni C 45 min. Posypujemy cukrem pudrem.
Można ciasto wzbogacić wiórkami czekoladowymi lub rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz