7 stycznia 2022

Sycylijskie ciasto pomarańczowe/ Torta pan d`arancio

 Przepis przetłumaczony z włoskich stron. Tortownica 24 cm


Składniki:

  • 300g mąki
  • 300 g cukru
  • 1 cała pomarańcza
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomarańcze należy sparzyć przed użyciem, następnie kroimy drobno ze skórą.Miksujemy pomarańcze z mlekiem.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy roztrzepane jajka i  koktajl pomarańczowy, na koniec wlewamy olej.
 Łączymy wszystko ze sobą i wylewamy masę do formy.
 Pieczemy 180 stopni C 45 min. Posypujemy cukrem pudrem. 
Można ciasto wzbogacić wiórkami czekoladowymi lub  rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz