Składniki:
- 500g mięsa mielonego od łopatki lub karczku
- 500 g kapusty białej młodej lub starej
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- 1/3 szklanki ryżu
- sól, pieprz do smaku
- szczypta czosnku niedźwiedziego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżka bułki tartej
W pierwszej kolejności połówkę średniej kapusty trzemy na grubych oczkach (bez głąba). Zagotowujemy w garnku wodę z solą i wrzucamy kapustę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i porządnie odsączamy. W tym samym czasie gotujemy ryż w wodzie, ale tak by woda wystawała nad ryżem jakieś 1,5 cm. Gdy potroi swoją objętość, przykrywamy by sam zmięknął. Na patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cebula ma delikatnie się zeszklić i zmięknąć. Wszystko musi być dobrze wystudzone, gdy zaczniemy łączyć ze sobą.
Mieszamy ryż, mięso mielone (surowe), kapustę, jajka, przyprawy i łyżkę bułki tartej. Tworzymy kotleciki- powinno wyjść z tej porcji około 9-10 szt. Dobrze je jeszcze włożyć do lodówki przed smażeniem, by się związały i nie rozpadł . Smażymy z każdej strony na złoto.
Sos pomidorowy:
- 1,5 l bulionu
- passata 200ml
- sól, pieprz
- szczypta tymianku mi oregano
- łyżka oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz