16 kwietnia 2023

Gołąbki bez zawijania, gołąbki oszukane


 Składniki:

  • 500g mięsa mielonego od łopatki lub karczku
  • 500 g kapusty białej młodej lub starej
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki ryżu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżka bułki tartej

W pierwszej kolejności połówkę średniej kapusty trzemy na grubych oczkach (bez głąba). Zagotowujemy w garnku wodę z solą i wrzucamy kapustę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i porządnie odsączamy. W tym samym czasie gotujemy ryż w wodzie, ale tak by woda wystawała nad ryżem jakieś 1,5 cm. Gdy potroi swoją objętość, przykrywamy by sam zmięknął. Na patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cebula ma delikatnie się zeszklić i zmięknąć. Wszystko musi być dobrze wystudzone, gdy zaczniemy łączyć ze sobą.


Mieszamy ryż, mięso mielone (surowe), kapustę, jajka, przyprawy i łyżkę bułki tartej. Tworzymy kotleciki- powinno wyjść z tej porcji około 9-10 szt. Dobrze je jeszcze włożyć do lodówki przed smażeniem, by się związały i nie rozpadł . Smażymy z każdej strony na złoto.

Sos pomidorowy:

  • 1,5 l bulionu
  • passata 200ml
  • sól, pieprz
  • szczypta tymianku mi oregano
  • łyżka oleju. 
Passatę gotujemy z wywarem i przyprawami, redukujemy sos- jeśli ktoś uważa że jest za rzadki może dodać łyżkę mąki  i zagęścić, ja tego nigdy nie robię, bo kotlety wchłoną nadmiar wody. Na gotowym sosie układamy gołąbki i jeszcze chwile dusimy, by nie były w środku surowe. Można jeść same lub ze surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz