20 kwietnia 2023

Gęsie łapki

 

Gęsie łapki. Ciasteczka maślane

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g sera białego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimniej wody
  • cukier drobny do obtaczania ciastek

Bardzo zimne masło trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pokruszony twaróg, żółtka, wodę i przesianą mąkę. Zagniatamy szybko i wkładamy ciasto do foli spożywczej i umieszczamy w lodówce na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy( jak na pierogi) i wykrawamy okręgi o średnicy 7cm. Każde kółko najpierw obtaczamy w cukrze z jednej strony, składamy na pół stroną już obtoczoną, cukrujemy i znów na pół. Tak powstają tytułowe gęsie łapki.

Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temp 170 stopni ok 30 min- do zarumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz