Gęsie łapki. Ciasteczka maślane
Składniki:
- 200g masła
- 200g sera białego
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimniej wody
- cukier drobny do obtaczania ciastek
Bardzo zimne masło trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pokruszony twaróg, żółtka, wodę i przesianą mąkę. Zagniatamy szybko i wkładamy ciasto do foli spożywczej i umieszczamy w lodówce na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy( jak na pierogi) i wykrawamy okręgi o średnicy 7cm. Każde kółko najpierw obtaczamy w cukrze z jednej strony, składamy na pół stroną już obtoczoną, cukrujemy i znów na pół. Tak powstają tytułowe gęsie łapki.
Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temp 170 stopni ok 30 min- do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz