Składniki:
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej( można użyć też zamiennie 1 szklankę mąki z ciecierzycy)
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 3 średnie cebule( może być żółta, fioletowa lub mix)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- szczypta chilli w płatkach
- 6 łyżek wody
- garść szpinaku baby
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
Raita
- 1 długi ogórek
- 3/4 szklanki greckiego jogurtu
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 3/4 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki kuminu
- szczypta cebuli w proszku
- szczypta pieprzu cayenne lub płatki chilli
- szczypta soli
Ogórek obieramy i ścieramy na grubych oczkach, odcedzamy z nadmiaru wody. Mieszamy go z jogurtem i przyprawami. Jest to sos podobny do tzatzyków, jednak mięta i miód sprawiają, że zdecydowanie bardziej mi smakuje.
Doskonały do grilla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz