20 kwietnia 2023

Placki smażone z cebuli i szpinak

 

Składniki:

  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pszennej( można użyć też zamiennie 1 szklankę mąki z ciecierzycy)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 3 średnie cebule( może być żółta, fioletowa lub mix)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta chilli w płatkach
  • 6 łyżek wody
  • garść szpinaku baby
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na chwilę. Później rękami mocno ugniatamy cebulę i szpinak z całą resztą i tworzymy placuszki, z tej porcji powinno wyjść ich ok 10 szt. Smażymy w głębokim oleju, pilnujemy by olej nie był za gorący - maksymalnie 170 stopni C. Bardzo dobrze smakują same, ale doskonale komponują się z Raitą.

Raita

  • 1 długi ogórek
  • 3/4 szklanki greckiego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta cebuli w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne lub płatki chilli
  • szczypta soli

Ogórek obieramy i ścieramy na grubych oczkach, odcedzamy z nadmiaru wody. Mieszamy go z jogurtem i przyprawami. Jest to sos podobny do tzatzyków, jednak mięta i miód sprawiają, że zdecydowanie bardziej mi smakuje. 

Doskonały do grilla


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz