Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła zimnego
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm. Brzegi na równo ścinamy nożem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasole. Pieczemy ok 15min w temp 180 stopni ( ma się ciasto lekko zarumienić). Wyciągamy ciasto z piekarnika i wyjmujemy groch.
Masa:
- 200g łososia wędzonego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka duże
- 2 garści groszku zielonego mrożonego
- szczypiorek do posypania
- sól, pieprz do smaku
- garść parmezanu
Jajka rozbełtujemy ze śmietaną i parmezanem, dodajemy też przyprawy. Na cieście kruchym układamy łososia, posypujemy groszkiem i wylewamy na całość przygotowana miksturę jajeczną. Zapiekamy ok 20-25 min do przyrumienienia wierzchu. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz