16 kwietnia 2023

Tarta z łososiem i groszkiem zielonym

 


Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła zimnego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm. Brzegi na równo ścinamy nożem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasole. Pieczemy ok 15min w temp 180 stopni ( ma się ciasto lekko zarumienić). Wyciągamy ciasto z piekarnika i wyjmujemy groch.

Masa:

  • 200g łososia wędzonego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka duże
  • 2 garści groszku zielonego mrożonego
  • szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz do smaku
  • garść parmezanu

Jajka rozbełtujemy ze śmietaną i parmezanem, dodajemy też przyprawy. Na cieście kruchym układamy łososia, posypujemy groszkiem i wylewamy na całość przygotowana miksturę jajeczną. Zapiekamy ok 20-25 min do przyrumienienia wierzchu. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz