9 sierpnia 2023

Chlebek czosnkowy odrywany

 



Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 7g drożdży piekarskich
  • ok 500g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki masła
  • szczypta czosnku suszonego
  • ok 80 g sera żółtego
  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Drożdże, wodę, mleko, sól i cukier łączymy, dodajemy szklankę mąki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 40 min.Do rozczynu wlewamy rozpuszczone ostyge masło i mąkę ( po szklance by było nie za dużo. Zagniatamy, tak by ciasto odchodziło od ręki i było mocno napowietrzone. Zostawiamy na kolejne 30 min. W tym czasie rozpuszczamy 2 łyżki masła, wciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz, czosnek niedźwiedzi i tak przygotowana mieszankę łączymy ze startym żółtym serem. Po 30 min ciasto rozwałkowujemy w kwadrat wielkości 25x25 cm. Na wierzch smarujemy czosnkiem z serem. Kwadrat kroimy na pół i te połówki na 4 prostokąty. Układamy te prostokąty jeden na drugim i z nich wycinamy -jak kromki- kilka części, które układamy w wyłożonej keksówce. Pieczemy ok 35-40 min w temp 200 stopni C góra-dół na środku. Gotowy chleb odrywamy częściami. Najlepiej smakuje na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz