Tortownica 19 cm.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka zimnej wody
- 80 g mąki pszennej
- ok 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy do momentu, aż cukier zniknie, a masa będzie puszysta. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej i wodę. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białka z masa jajeczną. Powstałą masę biszkoptową, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ( tylko spód). Zrzucamy z 40 cm ( bąbelki pouciekają) i dajemy do rozgrzanego pieca w 170 stopniach C na 17-20 min. Biszkopt sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu ponownie zrzucamy z 40 cm. I zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa straciatella
- 250 ml mascarpone
- 300 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 40g startej gorzkiej czekolady
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dolewamy śmietany i ubijamy na sztywno. Czekoladę ścieramy na małych oczkach i całość delikatnie mieszamy.
Chrupka czekoladowo-orzechowa.
- 60g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany 36%
- 100-120 g orzechów makadamia ( lub innych)
Czekoladę rozpuszczamy z olejem i śmietaną w kąpieli wodnej lub mikrofali, dorzucamy drobno posiekane orzechy. Całość wylewamy na papier do pieczenia i formujemy kształt tortownicy. Chrupkę wkładamy na pół godziny do lodówki.
Biszkopt dzielimy na pół i nasączamy blaty woda z alkoholem lub sokiem. Na pierwszy blat kładziemy cienką warstwą masę, na to idzie zastygła chrupka, połowa masy, blat i na wierzch masa do końca. Wierzch torciku można dekorować kakaem lub wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz