7 sierpnia 2023

Torcik straciatella z chrupką orzechową.

 


Tortownica 19 cm.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 80 g mąki pszennej
  • ok 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy do momentu, aż cukier zniknie, a masa będzie puszysta. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej i wodę. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białka z masa jajeczną. Powstałą masę biszkoptową, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ( tylko spód). Zrzucamy z 40 cm ( bąbelki pouciekają) i dajemy do rozgrzanego pieca w 170 stopniach C na 17-20 min. Biszkopt sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu ponownie zrzucamy z 40 cm. I zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa straciatella

  • 250 ml mascarpone
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40g startej gorzkiej czekolady

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dolewamy śmietany i ubijamy na sztywno. Czekoladę ścieramy na małych oczkach i całość delikatnie mieszamy.

Chrupka czekoladowo-orzechowa.

  • 60g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • 100-120 g orzechów makadamia ( lub innych)

Czekoladę rozpuszczamy z olejem i śmietaną w kąpieli wodnej lub mikrofali, dorzucamy drobno posiekane orzechy. Całość wylewamy na papier do pieczenia i formujemy kształt tortownicy. Chrupkę wkładamy na pół godziny do lodówki.

Biszkopt dzielimy na pół i nasączamy blaty woda z alkoholem lub sokiem. Na pierwszy blat kładziemy cienką warstwą masę, na to idzie zastygła chrupka, połowa masy, blat i na wierzch masa do końca. Wierzch torciku można dekorować kakaem lub wiórkami czekoladowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz