8 sierpnia 2023

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

 


Doskonałe danie jednogarnkowe w sezonie letnim.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • ok 500g fasolki żółtej szparagowej
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta ugniecionego kuminu
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • sól i pieprz do smaku

Fasolkę myjemy odcinamy końcówki, tniemy na pół i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy do miękkości. Cebule i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, dokładamy mięso mielone i przesmażamy razem, na koniec doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Do mięsa dorzucamy pomidory, fasolkę i kumin i dusimy całość, jeśli potrawka jest za mało pomidorowa można dołożyć proszek pomidorowy lub koncentrat. Dusimy ok 30 min na wolnym ogniu. Na wierzch można posypać świeżą natką pietruszki lub suszonym czosnkiem niedźwiedzim.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz