19 marca 2024

Śledzie po japońsku

 




Składniki:

  • 3 płaty śledziowe solone lub z oleju matiasy
  • 2 małe cebulki, ja daje czerwoną
  • 1 jabłko
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 3 jajka na twardo
  • ok 3 łyżki majonezu
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • koperek świeży

Cebule drobno kroimy, można sparzyć wrzątkiem jak ktoś nie lubi ostrego. Płaty moczymy chwile w wodzie, odsączamy. Śledzia tniemy wzdłuż na pół, jajka gotujemy na twardo. Każde jajko owijamy połówką śledzia ( można też jaja przekroić na półi każde owinąć). Resztki śledzia tniemy w drobną kostkę i mieszamy z cebulą, groszkiem, ogórkiem pokrojonym w kostkę, majonezem i przyprawami. Do sałatki można dodać też świeży koperek. Jajka ustawiamy w naczyniu, a w koło obkładamy je sałatką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz