9 grudnia 2012

Conchiglioni ze szpinakiem

Muszle w sosie pomidorowym nadziewane szpinakiem serem feta


składniki:
1 opakowanie makaronu Conchiglioni ( duże muszle)
oliwa z oliwek
ok 2 łyżki masła
5 ząbków czosnku
paczka mrożonego szpinaku
serek typu feta
pomidory bez skóry w puszce
ok 20 dag żółtego startego sera
sól, pieprz, bazylia suszona

Nadzienie:

Makaron gotujemy al dente.3 ząbki czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy go na podgrzane masło. Podsmażamy przez chwile dodajemy rozdrobiony szpinak, podgrzewamy do miękkości.
Ser feta rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonego szpinaku.

Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki miksujemy z czosnkiem kilkoma kroplami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać łyżkę koncentratu by sos był bardziej gęsty i klarowny.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, na to układamy muszle nafaszerowane szpinakiem i fetą .Całość posypujemy żółtym serem.Zapiekamy ok 15-20 min w temp 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz