29 listopada 2012

Krokieto -pierogi

Kajzerki nadziewane pieczarkami i serem

Farsz:
1 kg pieczarek
średnia cebula
30 dag sera żółtego
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Na 20 sztuk dodatkowo:
10 kajzerek
bułka tarta
szklanka mleka+ 1 jajo
olej do smażenia

Kajzerki kroimy tak jak na kanapkę ( na połowę ) i wydrążamy środek. Miąższ bułki będzie jeszcze potrzebny! Pieczarki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebule kroimy w kosteczkę i całość podsmażamy z olejem na patelni.Przyprawiamy solą i pieprzem. Po wystygnięciu pieczarek dodajemy do nich starty ser oraz rozdrobniony środek bułki wszystko mieszamy ze sobą. Jajko i mleko łączymy ze sobą i moczymy w tym kajzerkę ( ale tak by je tylko zwilżyć). Nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi.Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej kleją się właśnie w bułce. Pieczemy n aoleju jak krokiety i podajemy z barszczem :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz