Mokry sernik
Składniki:
1 kg sera w wiaderku
1,5 szkl cukru
2 łyżki kaszy mannej
1 łyżka mąki ziemniacznanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jaja
garść rodzynek
gotowy kajmak
Na spód:
paczka ciemnych herbatników
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
Mąkę, kaszę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z serem. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowy, dodajemy do utartych jajek ser i rodzynki na koniec białka ubite z odrobiną soli, wszystko dokładnie mieszamy. Herbatniki kruszymy ręcznie mieszamy z masłem i bułką i układamy na dnie formy , na herbatniki wylewamy masę serową.piec 1h w temp. 170 stopni.Po przestudzeniu wylewamy na ser gotowy kajmak-jeśli jest za gęsty podgrzewamy trochę w kąpieli wodnej ( woda w rondlu i wkładamy otwarty kajmak).Sernik najlepiej schłodzic, na drugi dzień jest najlepszy.
Ten przepis jest na tortownice o wymiarze 22-23 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz