8 września 2014

Kurczak po Marokańsku z kuskusem

Składniki na 2 os:
  • 2  piersi z kurczaka
  • posiekana cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • cukinia średnia
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych moreli
  • sól, pieprz, cynamon, kumin, kolendra
  • wywar warzywny ( może być kostka)

Piersi kroimy w paski , oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy kurczaka na oliwie z oliwek wraz z posiekaną cebulą, czosnkiem ( pokrojonym w plastry), papryką ( paski) i marchewką pokrojoną w paski. Obsmażamy z każdej strony, na koniec dodajemy morele ( paski) i dusimy .Do warzyw dolewamy szklankę wywaru warzywnego, na koniec cukinie kroimy w kostkę i dorzucamy, dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku, warzywa po uduszeniu mają zmięknąć, jedynie cukinia ma delikatnie chrupać.
Kurczaka podajemy z kuskusem ( przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu).


1 komentarz: