Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 2 cebule
- papryka duża czerwona
- papryka zielona
- mała papryczka chili
- ok 6 średnich ziemniaków
- pomidory w puszce ( mogą być też świeże, ale obrane ze skóry)
- 3 ząbki czosnku
- świeża kolendra, pietruszka oraz bazylia
- pieprz i sól
Bakłażana kroimy w plastry i solimy z każdej strony. Gdy warzywo puści sok, obsmażamy je na patelni- bakłażan dużo wchłania oleju , dlatego już usmażony dobrze jest odcedzić na ręczniku kuchennym. Następnie surowe ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę i rzucamy na rozgrzany olej na patelni. Mają się ładnie zarumienić( zmiękną już w w sosie), również odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kolejno na patelni ląduje cebula, papryki w kostkę- mają być chrupiące, ale nieprzesmażone. Dodajemy pomidory w puszce, przeciśnięty przez praskę czosnek, obsmażone ziemniaki, pokrojone w paski bakłażany. Doprawiamy i dorzucamy posiekaną zieleninę. Jeszcze chwile dusimy. Potrawa musi się przegryźć najlepiej odstawić ją na ok 2 h, dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz