17 września 2014

Adżapsandali

Kolejny raz smaki Gruzji na talerzu. Tym razem  Adżapsandali, czyli potrawka warzywna z bakłażanem. Doskonale zbalansowany smak warzyw, zachwyci nawet mięsożerców. Wariantów tej potrawy jest dużo: może być bez ziemniaków, z marchewką...itd


Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 cebule
  • papryka duża czerwona
  • papryka zielona
  • mała papryczka chili
  • ok 6 średnich ziemniaków
  • pomidory w puszce ( mogą być też świeże, ale obrane ze skóry)
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża kolendra, pietruszka oraz bazylia
  • pieprz i sól 


    Bakłażana kroimy w plastry i solimy z każdej strony. Gdy warzywo puści sok, obsmażamy je na patelni- bakłażan dużo wchłania oleju , dlatego już usmażony dobrze jest odcedzić na ręczniku kuchennym. Następnie surowe ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę i rzucamy na rozgrzany olej na patelni. Mają się ładnie zarumienić( zmiękną już w w sosie), również odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kolejno na patelni ląduje cebula, papryki w kostkę- mają być chrupiące, ale nieprzesmażone. Dodajemy pomidory w puszce, przeciśnięty przez praskę czosnek, obsmażone ziemniaki, pokrojone w paski bakłażany. Doprawiamy i dorzucamy posiekaną zieleninę. Jeszcze chwile dusimy. Potrawa musi się przegryźć najlepiej odstawić ją na ok 2 h, dobrze smakuje na ciepło  i na zimno.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz