Ciasto nie wychodzi za wysokie, ale ma zaskakujący smak, jest puszyste i ma różne faktury.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 10 g suchych drożdżych
- 150 g cukru
- 200 g roztopionego masła
- 4 jaja
- aromat wanilii
- 1 płaska łyżka kakao
- szczypta soli
Ubić rózgą kuchenną całe jaja z cukrem i solą. Dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy razem. Ciasto dzielimy na 2/3 części, drugą 1/3 część. Do większej części dodajemy wanilie, do mniejszej kakao. Upiec 3 blaty w tortownicy 20 cm, 1 blat ciemny i 2 jasne. Formę wysypujemy mąką, a boki smarujemy masłem. Pieczemy w temp 180 stopni ok 10 min
Ganach:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany 30%
Zagotowujemy śmietanę , odstawiamy na bok, dodajemy do tego czekoladę, mieszamy do gładkości.
Ciasto od dołu:
Ciasto białe
połowa ganach
ciasto ciemne
połowa ganach
ciasto jasne
Ciasto można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz