23 lutego 2022

Neapolityńczyk ciasto włoskie

 Ciasto nie wychodzi za wysokie, ale ma zaskakujący smak, jest puszyste i ma różne faktury.



Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 10 g suchych drożdżych
  • 150 g cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 4 jaja
  • aromat wanilii
  • 1 płaska łyżka kakao
  • szczypta soli

Ubić rózgą kuchenną całe jaja z cukrem i solą. Dodać roztopione i ostudzone  masło, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy razem. Ciasto dzielimy na 2/3 części, drugą 1/3 część. Do większej części dodajemy wanilie, do mniejszej kakao. Upiec 3 blaty w tortownicy 20 cm, 1 blat ciemny i 2 jasne. Formę wysypujemy mąką, a boki smarujemy masłem. Pieczemy w temp 180 stopni  ok 10 min

Ganach:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
Zagotowujemy śmietanę , odstawiamy na bok,  dodajemy do tego czekoladę, mieszamy do gładkości.

Ciasto od dołu:
Ciasto białe
połowa ganach
ciasto ciemne
połowa ganach
ciasto jasne

Ciasto można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz