24 lutego 2022

Ciasto maskarponada

Jeśli ktoś miał sposobność spróbować ciasta chorwackiego z linoladą to zdecydowanie moja  propozycja mu zasmakuje. Ciekawe, smaczne i tak inne niż te nasze polskie.



 Składniki:

  • 300 g mąki
  • 120g cukru
  • 150g masła 
  • 2 łyżeczki drożdży  suchych
  • 1 całe jajo
  • 2 żółtka

Mieszamy wszyskie skłądniki ze sobą ,by stworzyć kruche ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, warto je dać do lodówki. Dzielimy je na 2/3 części i 1/3 części. Dół tortownicy wysypujemy mąką i wyklejamy większą częścią ciasta, tak by tworzyło brzeg jak w tarcie ( ciągniemy ok 2 cm do góry ). Tortownica 22 lub 24 cm.


Krem:

  • 400g mleka
  • 40 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • esencja waniliowa

Mleko łączymy z wanilią. Gdy mleko jest gorące dodajemy przesianą mąkę i cukier i kontynujemy mieszanie na ogniu. Ma wyjść taki luźny budyń. Gdy masa ostygnie dodajemy mascarpone i połamaną czekoladę. Masa powinna być gładka i gęsta jak budyń.

Masę wylewamy na wyłożony surowy spód  i przykrywamy dokładnie rozwałkowaną resztką ciasta, tak by brzegi były dobrze pozalepiane. W innym wypadku, podczas pieczenia budyń wyburzy na wierch. Pieczemy ok 40 min w temp 180 stopni C. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz