Składniki:
- 300 g mąki
- 120g cukru
- 150g masła
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 całe jajo
- 2 żółtka
Mieszamy wszyskie skłądniki ze sobą ,by stworzyć kruche ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, warto je dać do lodówki. Dzielimy je na 2/3 części i 1/3 części. Dół tortownicy wysypujemy mąką i wyklejamy większą częścią ciasta, tak by tworzyło brzeg jak w tarcie ( ciągniemy ok 2 cm do góry ). Tortownica 22 lub 24 cm.
Krem:
- 400g mleka
- 40 g mąki
- 100 g cukru
- 250 g mascarpone
- 120 g gorzkiej czekolady
- esencja waniliowa
Mleko łączymy z wanilią. Gdy mleko jest gorące dodajemy przesianą mąkę i cukier i kontynujemy mieszanie na ogniu. Ma wyjść taki luźny budyń. Gdy masa ostygnie dodajemy mascarpone i połamaną czekoladę. Masa powinna być gładka i gęsta jak budyń.
Masę wylewamy na wyłożony surowy spód i przykrywamy dokładnie rozwałkowaną resztką ciasta, tak by brzegi były dobrze pozalepiane. W innym wypadku, podczas pieczenia budyń wyburzy na wierch. Pieczemy ok 40 min w temp 180 stopni C. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz